sunnuntai 11. marraskuuta 2012

"Vuokrataanko auto ja lähetään Lesothoon?"

.. ja mehän vuokrattiin. Luennot loppuvat seuraavana keskiviikkona, jonka jälkeen on viikko aikaa ennen ensimmäistä koetta. Gaboroneenhan ei enään tässä vaiheessa hullukaan jää viikoksi pelkästään tappamaan aikaa, joten reissu oli ilmeinen valinta. Suunnitelmat vaihtelivat aluksi bussimatkustelusta Pretoriaan (kaupunki Etelä-Afrikassa) tai Namibiaan, kunnes saimme loistoidean tutkia pikkuauton vuokrausta ja toteuttaa eeppisen road tripin eteläisessä Afrikassa. Parin tunnin googlettelun jälkeen valinta kohdistui Hyundai i10:een, joka oli halvin valinta mitä löytyi. 140 euroa viideltä päivältä tuntuu ihan järkevältä hinnalta. Sniiduilla piti tietysti vielä vähän, joten värväsimme reissuun mukaan amerikkalaisen Paigen ja japanilaisen Ryutaron. Majoituksineen, bensoineen ja ruokineen reissun budjetti on about 250 euroa.



Kuulostaa aika hienolta, mutta kun faktat laitetaan tiskiin niin kieltämättä vähän kuumottaa tällä hetkellä. Ensinnäkin liikenne on täällä vasemmanpuolinen, mikä siis tarkoittaa sitä, että rattikin on auton oikealla puolella ja kaikki hallintalaitteet erilaiset kuin Suomessa. Lisäksi, allekirjoittaneen pisin road trip menneisyydestä itse ajellessa on 4 tuntia Kalajoelle hyvässä kunnossa olevia teitä. No, Lesothoon on 700 kilometriä yhteen suuntaan ei niin hyviä teitä. Lehmät, aasit sun muut eläimet eivät ole vieras näky ja kuoppia löytyy kaikkialta. Navigaattoria ei välttämättä ole saatavilla (selviää torstaina aamusta kun käydään hakemassa auto), mikä saattaa johtaa tiekarttojen ostamiseen ja Mr. Salakarin navigointiin. Kaveri on nähnyt kartan kuulemma viimeksi Niinisalon loppusodassa ja silloinkin sitä käytettiin lähinnä kolmioleipien säilytykseen. Takuuta Lesothoon pääsemisestä ei siis mitenkään ole, joten mitään majoitustakaan ei varailtu. Toivottavasti on tilaa. Viimeisenä vielä itse auto on 1.1 -moottorinen tilaihme neljälle ihmiselle, mikä tarkoittaa noin 1,5 minuutin kiihtymistä nollasta sataan. On sitä toisaalta miniäkin tullut ajettua ja vastoin kaikkia odotuksia siitäkin selvittiin, joten tämä on ehkä huolista pienin tällä hetkellä.

Reissu olisi kuitenkin vailla pointtia, jos kaikki jutut olisivat täysin selviä jo etukäteen. Tulevana torstaina kello 10.00 on kohtalon hetki. Mitä muuta tähän voi sanoa kuin ROAD TRIIIIIP!



Yliopiston ruokalaa. Melko random kuvia, mutta menköön

Varailtiin viikonloppuna myös lähes kaikki loppureissun elementit ja näyttää siltä, että hommasta tulee aivan järjetön setti. Tässä muutamia matkustustietoja:

- 25.11 yöbussilla Botswanan pohjoisosiin 12 tuntia
- 2.12 aamubussilla takaisin Gaboroneen 12 tuntia
- 3.12 aamubussilla Johannesburgiin 6 tuntia
- 3.12 yöbussilla Maputoon (Mosambik) 11 tuntia
- 5.12 jollain bussilla Mosambikin pohjoisosiin about 6-8 tuntia
- 16.12 yöbussilla Johannesburgiin 11 tuntia
- 17.12 iltapäiväbussilla Gaboroneen 6 tuntia

Nopeasti laskettuna siis vähintään 65 tuntia bussissa istumista about kolmen viikon sisällä. Ei sillä ettenkö bussimatkailusta tiettyyn pisteeseen asti pitäisi, mutta kyllähän näillä etäisyyksillä löytää jo Jeesuksenkin useampaan otteeseen. Tähän lisättynä tietysti vielä reilun 30 tunnin paluumatka Suomeen niin ei paljon Tre-Jkl enää tunnu missään.

Hirveästi ihmellisyyksiä ei täällä ole lähiaikoina taaskaan tapahtunut. Lauantaina käväistiin Mochudissa tsekkaamassa Botswanan liigan futismatsi, mikä oli hieman eri kamaa kuin Cape Townissa. Katsomot olivat aivan täynnä ja yritti siellä joku pistää laulua ja aaltoakin pystyyn, tosin melko huonolla menestyksellä. Entisenä futistuomarina alkoi tosin sydämeen sattua muutama erotuomarin ratkaisu, erityisesti maalin hylkääminen sen hyväksymisen jälkeen ja huudolla saatu punainen kortti. Varmaankin kaverit olivat menossa terassille matsin jälkeen, sen verran ihmeellisiä tuomioita näkyi.




Ensi viikon alussa on siis luvassa esitelmä, setswanan kirjallinen välikoe ja loppukoe suullisesta puolesta. Kiirettä pitää, mutta hyvä näin. Koulu loppuu ja reissut alkaa, jea!

Pitänee käydä huomenna hakemassa parit passikuvat Mosambikin viisumia varten. Tulee kyllä ehkä törkeimmät kuvat ikinä. Ei siinä mitään. Lisää tekstiä luvassa Lesothon reissun jälkeen jos hengissä selvitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti