torstai 9. elokuuta 2012

Rockin' in the free world


Yliopiston kampus on komeaa katseltavaa. Toisin kuin Jyväskylässä, on UB:n (University of Botswana) rakennukset sijoiteltu keskitetysti yhdeksi isoksi ryppääksi kaupungin keskustan liepeille. Tämä tosin aiheuttaa sen, että vielä ainakin näin alkuvaiheessa eksymisiä tapahtuu melko paljon. Jokaiselle rakennukselle on annettu muka järjevästi numerokoodi (esim. musiikkihuoneen rakennuksen koodi on B231/R2 eli block 232 huone 2). Ainoa ongelma tässä on se, että numerointi ei ole looginen. B244 saattaa esimerkiksi sijaita suoraan B221:n vieressä. Myöskin jos haluat etsiä jotain rakennusta jonka koodi sinulle on annettu ja kysyt neuvoa paikallisilta paikan löytämisessä, kysytään ensimmäiseksi, minkä tyyppinen rakennus on kyseessä: toimisto, hostelli, luokkahuone, luentosali vai joku muu vastaava. Yritä nyt siinä sitten arpoa, että minkälainen talo on kyseessä kun rakennuksen koodi on bongattu joltain ilmoitustaululta. Hyvä esimerkki tästä on opiskelijakortin metsästäminen. Seilasimme Pyryn kanssa muutaman rakennuksen välillä uusia huoneita metsästäen ilmoitutauluilta muutaman tunnin ajan. Vaikka aarteenetsintä sinänsä ihan mukavaa onkin olisi tämäkin homma voitu toteuttaa helpommalla tavalla.

Päärakennus on hieman eri luokkaa kuin Jyväskylän vastaava. Täältä löytyy ruokakauppa, postitoimisto, kirjakauppa, 2 pikaruokapaikkaa, lahjatavarapuoti, raha-automaatti sekä pankki. Allekirjoittanut on jo totaalisesti addiktoitunut Iron Brev -merkkiseen virvoitusjuomaan. Suomeen tätä ja heti! Food Townin 'russian roll' eli suomalaisittain hot dog on myöskin 1,2 eurolla sijoittamisen arvoinen välipala. Muita paikallisten suosimia herkkuja ovat erilaiset täytetyt suolaiset piiraat ja 'fat caket' eli munkit. Suomalaisille pelkkä munkkitaikina ilman hilloa ei ihmeempiä makuelämyksiä tarjoa, mutta vaikkapa jenkit ovat melko fiiliksissä. Yliopistolla on todennäköisesti kaksi lounaspaikkaa, tosin toisen sijainnista ei ole vieläkään ihan varmuutta. Eipä sillä sinänsä edes niin väliä, sillä raflat tarjoavat joka päivä sitä yhtä ja samaa settiä 1,5 euron hinnalla. Kana ja riisi ovat vielä toistaiseksi maistuneet, mutta jos villin arvauksen joutuisi heittämään niin kuukauden päästä jo pelkkä ajatus 'lunch and juice':sta voi alkaa kuulostamaan melko ahdistavalta. 




Kirjasto


Kurssit pyörähtivät tällä viikolla käyntiin. Karu totuus taitaa olla se, että Suomeen vietäviä oppeja ei hirveästi taida olla. Oluen tilaaminen setswanan kielellä ja muutaman Botswanalaisen heimon musiikkikulttuurien tunteminen ovat lähes ainoita mainitsemisen arvoisia. "Mikä on nuottiviivasto?" -asetelmasta lähtevä teoriakurssi sekä star wars -themeen päätyvä basic instument skills -kurssi ovat ihan totta puhuen melko turhia, mutta minkäs teet, kun tarjolla oli se max 3 kurssia musiikista. Hieman ehkä ilkeästi sanottu, mutta allekirjoittanutta huvitti suunnattomasti tilanne tiistaiaamun instrumenttitaitojen demolla (jolla muuten osallistujia on minä, Pyry ja paikallinen opiskelija, joka jos oikein ymmärsin on kurssilla toista kertaa kun ei ensimmäisellä yrityksellä läpi päässyt), kun Pyry ja tämä paikallinen kaveri harjoittelivat tosissaan kokonuotin kestoa: taa-aa-aa-aa ja käsiliikkeet mukaan. Suoraan opettajaamme lainatakseni: "Nico and Pyry came all the way from Finland to study music here in Botswana". Joo no, ehkä ennakkokäsityksenä oli hieman vaativammat kurssit. Eipä siinä, hirveästi ei ainakaan stressata tarvi. Kuoroon päästään ensi viikolla, se voi olla hieno! Plussaa myös siitä, että meidän huostaan uskallettiin antaa music roomin avaimet, joten voimme aina halutessamme pistää kunnon jamit vanhoilla syntikoilla pystyyn. Rumpuja löytyy myös muutama, joskin Botswanassa ei juurikaan rummutella. 


Alkaa olemaan yleiset asiat kerrottu, jatkossa kirjoitukset tulevat käsittelemään lähinnä erilaisia reissuja ja arjesta poikkeavia tapahtumia. Esimerkiksi tulevana lauantaina suuntaamme Mokolodin alueelle kulttuurivierailulle, jossa luvassa safarikierros sekä heimomeininkiin tutustumista erilaisten aktiveettien kautta, can't wait! 

Mitäs muuta. Jääkaappi. Ei näy, ei kuulu.


4 kommenttia:

  1. Ps toi hattu = DDD

    VastaaPoista
  2. Käsittääkseni tuo huuto "Vihko auki!" on ihan kansainvälisesti ymmärretty ilmaisu, jolla saa palvelua maasta ja kielestä riippumatta. Jos ei, niin sitten pitää vaan toistaa kovempaa ja vihasemmin. Hyödyllinen matkaillessa.

    Enivei, jätin jonnekin kyynisen mieleni sopukoille pikku yllätysmahdollisuuden Botswanalle, mutta näköjään homma toimii suurimmilta osin ihan niin third world -tyyliin kun vois kuvitellakin. Kai siihen tottuu.

    Jos kerta opiskelu on läppätouhua niin käytähän ylimääräinen aika hyödyksi tutustumalla kaikkein hooceimpiin paikallisiin ajanviettotapoihin. Odotan ainakin jossain välissä tännekin kunnon Nico radalla -extraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielummin överit kun vajarit14. elokuuta 2012 klo 14.02

      Muista kuitenkin, että darrat siellä tropiikissa on aivan hirveitä!

      Poista